ponedjeljak, 4. travnja 2011.

Svečanost uvođenja novih upravitelja župe

U nedjelju, 03. travnja 2011., tijekom svečane euharistije u 11:00 sati, a kojoj je predsjedao sisački biskup mons. dr. Vlado Košić, vjernicima župe Pohoda BDM u Topuskom franjevci kapucini su službeno predstavljeni kao njihovi budući dušobrižnici. Za župnika im je, tako, predstavljen fra Goran Rukavina, a za župnog vikara i bolničkog kapelana fra Josip Grivić.

U koncelebraciji, osim župnika i vikara, od kapucina još su sudjelovali provincijal  fra Ivica Petanjak, te provincijalni definitor i profesor na KBF-u u Zagrebu fra Anto Barišić. Dosadašnji župnik vlč. Franjo Horvat, koji je kroz proteklih pedest godina, kao župnik, upravljao ovom župom i duhovno se brinuo za povjerio za povjereni mu božji narod, tako je otišao je u zasluženu mirovinu. Na početku euharistije biskup Košić je sve srdačno pozdravio, osobito kapucinskog provincijala fra Ivicu, nakon čega je fra Anto pročitao biskupove dekrete imenovanja za službe novim upraviteljima župe.
 Biskup je u propovijedi izrazio zadovoljstvo što su  nakon dužeg vremena upravitelji župe upravo ponovno redovnici, kao što su to i bili tijekom minulih stoljeća. Nekad su, naime, u Topuskom, sve do turskih osvajanja, ovdje živjeli i radili oci cisterciti. Osim toga, istaknuo je i pozvao vjernike da mole za svog novog župnika i vikara kako bi što uspješnije vršili svoje poslanje u novoj sredini i vjerničkoj zajednici.

Na kraju euharistije vjernicima se obratio i provincijal fra Ivica zahvaljujući biskupu Vladi na ukazanom povjerenju da župu vode upravo braća kapucini, ali i na stvaranju pozitivne klime da nas vjernici prime u svoju sredinu, za svoje dušobrižnike. Na koncu slavlja okupljenima, vjernicima i svećenstvu, obratili su se fra Goran i fra Josip, zahvaljujući biskupu na ukazanom im povjerenju. Ujedno su zamolili vjernike za otvorenost i iskrenu suradnju na dobro svih i spasenje svima.
Preuzimanjem župe Pohoda BDM braća kapucini po prvi puta započinju i sa svojom prisutnošću i pastoralnim djelovanjem i na ovim prostorima Lijepe Naše na kojima dosada nikada, niti na koji način nisu bili prisutni. No, zanimljivo je istaknuti da su, ipak, tijekom povijesti s prostora sadašnje sisačke biskupija, imali, a i danas imaju nekoliko zvanja. Od 3. travnja 2011. godine hrvatski kapucini počinju s pisanjem nove stranice u svojoj dugoj i bogatoj povijesti i nazočnosti među vjernim pukom hrvatskim.

Nema komentara:

Objavi komentar